Προς τα που οδεύουμε;;;
Την περίοδο 5-7 Μαϊου (2008) έγινε στην Αθήνα το Διεθνές Συνέδριο: The Athens Summit 2008, Global Climate & Energy Security. Βρήκα τον χαιρετισμό του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ πολύ ενδιαφέρων και παράλληλα ελπιδοφόρο... Φαίνεται οτι εχουν αρχίσει να βλέπουν μπροστά μερικοί Ελληνες πολιτικοί! Και λέω μερικοί διότι οι περισσότεροι εναντιώθηκαν σε αυτά που είπε για την Πυρηνική Ενέργεια . Μου δημιουργεί έκπληξη το γεγονός οτι οι περισσότεροι πολιτικοί είναι ανενημέρωτοι ως προς το εν λόγω θέμα και θα προσπαθήσω μέσα από την επόμενη δημοσίευση να παρέχω μια στοιχειώδη ενημέρωση!
Σας παραθέτω εδώ την ομιλία του υπουργού αυτούσια:
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΧΩΔΕ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ
Στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «The Athens Summit 2008, Global Climate & Energy Security»
(Χίλτον, 5-7 Μαΐου 2008)
ΑΘΗΝΑ 5 Μαΐου 2008
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Κυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στο Athens Summit με θέμα την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή ασφάλεια και θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία. Μία πρωτοβουλία που δεν φέρνει απλώς στο επίκεντρο τη συζήτηση για τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής μας, αλλά πιστεύω ότι θα συμβάλλει στο να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα.
Και το τονίζω αυτό γιατί στην Ελλάδα τελευταία, όταν μιλάμε για αυτά τα θέματα έχει χαθεί το μέτρο και περισσεύουν οι υπερβολές. Όμως το μέτρο και η αρμονία είναι τα ζητούμενα για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Σήμερα, τα περιβαλλοντικά ζητήματα βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινότητας. Ιδίως το πώς επηρεάζουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες το κλίμα και το περιβάλλον.
Ο άνθρωπος άρχισε να συνειδητοποιεί ότι το περιβάλλον είναι το σπίτι του. Δεν του εξασφαλίζει απλώς καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά την ίδια τη ζωή του. Και για αυτό οφείλει να μην το τραυματίζει, όπως κάνει επί αιώνες, αλλά να το προσέχει και να το προστατεύει.
Αυτή η συνειδητοποίηση αποτελεί την προϋπόθεση για τη θέσπιση και εφαρμογή κανόνων προστασίας και βελτίωσης του περιβάλλοντος. Μάλιστα, η προστασία του περιβάλλοντος αναγνωρίζεται σήμερα ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, στο Xάρτη της Eυρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι πλέον όρος επιβίωσης να συνειδητοποιήσουμε όλοι όσοι βρισκόμαστε σε υπεύθυνες θέσεις –και μέσω ημών η παγκόσμια κοινωνία των πολιτών-ότι η κάθε δραστηριότητα πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Κι αυτή είναι μια αρχή οικουμενική. Γιατί στη σημερινή εποχή, έχουμε όλοι πια καταλάβει ότι κάτι που συμβαίνει σε μία χώρα επηρεάζει και τις άλλες χώρες. Τα προβλήματα είναι οικουμενικά, άρα και οι λύσεις πρέπει να είναι οικουμενικές.
Κατεξοχήν οικουμενικό είναι το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών, εξαιτίας ιδίως του φαινομένου του θερμοκηπίου. Είναι, αναμφίβολα, το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί σήμερα την παγκόσμια κοινότητα η οποία, όπως γνωρίζετε, προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Για να βάλουμε τα πράγματα στην αληθινή τους διάσταση: οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία, οι πιο ρυπογόνες χώρες, οι οποίες παράγουν συνολικά το 77% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, δυστυχώς δεν μετέχουν στο Πρωτόκολλο. Οι χώρες αυτές, μαζί με την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ιαπωνία, που παράγουν το 85% των αερίων θερμοκηπίου, δεν θέλησαν στο Μπαλί να δεσμευτούν με συγκεκριμένους στόχους. Το αποτέλεσμα στο Μπαλί ήταν φτωχό, όμως έγιναν βήματα μπροστά. Σας θυμίζω ότι η Ελλάδα παράγει περίπου το 2 τοις χιλίοις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση το Πρωτόκολλο του Κιότο δεσμεύθηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, κατά 8% για την περίοδο 2008- 2012 και κατά 20% έως το 2020.
Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, έχει αναλάβει ορισμένες υποχρεώσεις. Ήδη είμαστε μέσα στο στόχο που μας έχει τεθεί και να είστε βέβαιοι ότι θα είμαστε απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις μας.
Το 78,6% των συνολικών εκπομπών στη χώρα μας προέρχεται από τον τομέα της ενέργειας. Και μάλιστα, περίπου το 50% του συνόλου προκαλείται από τη ΔΕΗ. Το θέμα, συνεπώς, για την Ελλάδα, αλλά και τις άλλες χώρες, είναι πρωτίστως ενεργειακό και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Βασικός στόχος είναι η αύξηση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στόχος είναι η πράσινη ενέργεια και κατά την άποψή μου ορθά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμπεριλάβει σε αυτήν την κατηγορία και την πυρηνική ενέργεια.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα πρέπει να απεξαρτηθεί από την ευρεία χρήση του λιγνίτη και να στραφεί σε φιλικότερες για το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Ωστόσο κάθε απόφαση θα πρέπει να εντάσσεται σε μία πολύ καλά μελετημένη Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική η οποία θα στηρίζεται σε μία αναλογία πηγών ενέργειας που θα εξασφαλίζει τρείς στόχους :
1. Την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας
2. Την διατήρηση του ενεργειακού κόστους σε ανεκτά επίπεδα
3. Την μέγιστη δυνατή προστασία του Περιβάλλοντος
Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Προχωρήσαμε σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου την περίοδο 2008 – 2012 κατά 16,6%, για 140 βιομηχανίες.
Παράλληλα, εφαρμόζουμε μία ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων: εισαγωγή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών στη βιομηχανία, εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων, προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα από την θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, ταχεία προώθηση του φυσικού αερίου, εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό και τριτογενή τομέα, επέκταση του Μετρό και των άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς κ.ά.
Επισημαίνω μάλιστα ότι η χώρα μας για το 2006 βρίσκεται στο +24,6%, δηλαδή εντός των ορίων του εθνικού στόχου –που είναι το +25%. Αντίθετα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέχουν πολύ από τον στόχο τους. Οι αποκλίσεις τους φτάνουν και το 200% του στόχου που τους αντιστοιχεί.
Κι ενώ λοιπόν τα κάνουμε όλα αυτά και πάμε αρκετά καλά, ξαφνικά ακούγεται ότι δήθεν η Ελλάδα αποβλήθηκε από το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Ας το ξεκαθαρίσουμε: η Ελλάδα ΔΕΝ έχει αποβληθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Και δεν το λέω μόνον εγώ αυτό... Το λέει η ίδια η Επιτροπή του ΟΗΕ. Το λέει ο θεωρούμενος «πατέρας του Κιότο» κ.Εστράδα, σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, που παρόλα αυτά στο πρωτοσέλιδό της γράφει για αποβολή!
Τι έχει συμβεί; Η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι το εθνικό μας σύστημα απογραφής των ρύπων δίδει ορισμένες εσφαλμένες μετρήσεις από το 1995 και μας ζήτησε να τις διορθώσουμε και να βελτιώσουμε το σύστημα απογραφής. Αυτό και κάναμε ήδη. Η Επιτροπή, αποδέχτηκε ότι έγιναν θετικά βήματα, αποφάσισε όμως να έρθει τους επόμενους μήνες να εξετάσει επιτόπου το ανανεωμένο εθνικό σύστημα απογραφής, προκειμένου να το εγκρίνει. Επομένως σύντομα το θέμα θα τακτοποιηθεί και δεν έχει καμία πρακτική επίπτωση ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρωπαïκή Ένωση. Δεν πρόκειται για καταδικαστική απόφαση.
Εντωμεταξύ, η απογραφή των ρύπων από τη χώρα μας –όπως βέβαια και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που έχουμε λάβει- συνεχίζεται κανονικότατα και έχουμε υποβάλει εγκαίρως όλα τα σχετικά στοιχεία, τόσο στον ΟΗΕ όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κλείνοντας, θέλω να αναφέρω ότι το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για το όζον αποτελεί πρότυπο οικουμενικής συνεργασίας. Για τους λόγους που σας εξήγησα νωρίτερα, αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς, δυστυχώς, και για το Πρωτόκολλο του Κυότο. Κι αυτό δεν είναι μόνο λυπηρό, αλλά και επικίνδυνο για τον πλανήτη και το μέλλον μας.
Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι τα προβλήματα των κλιματικών αλλαγών είναι προβλήματα που αντιμετωπίζονται μόνο με τη διεθνή συνεργασία. Και είναι ανάγκη να βρεθεί μια φόρμουλα για να εφαρμοστούν από όλους στην πράξη αυτά που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κλιματικών αλλαγών.
Οφείλω όμως να τονίσω ότι για την αποκατάσταση του κλίματος είναι απαραίτητα τα μέτρα διαχειριστικής μορφής, όπως είναι οι περιορισμοί των ρύπων, αλλά δεν αρκούν. Καμία περιβαλλοντική πολιτική δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς χωρίς την ενεργό συμπαράσταση της κοινωνίας των πολιτών.
Επιβάλλεται, λοιπόν, η αλλαγή της νοοτροπίας, η αλλαγή του τρόπου ζωής και συμπεριφοράς του σύγχρονου ανθρώπου. Αυτό είναι ευθύνη του συνόλου της κοινωνίας, η οποία όμως πρέπει να καθοδηγηθεί με πρωτοβουλία των φυσικών ηγητόρων της, της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας.
Εμείς όλοι, που αναπνέουμε σήμερα πάνω σε αυτόν τον πλανήτη και έχουμε τις δυνατότητες, πρέπει να εγγυηθούμε το μέλλον του. Γρήγορα και αποφασιστικά. Δεν έχουμε το δικαίωμα της ολιγωρίας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο.
Η πρωτοβουλία σας είναι παράδειγμα δράσης της κοινωνίας των πολιτών, που θέτει μάλιστα το ζήτημα στη σωστή του διάσταση: στη διάσταση της αειφόρου ανάπτυξης, της ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον.
Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.